Menu

Title

Subtitle

Optimering För Hemsida

Optimering För Hemsida

 

Optimering för en hemsida är bara ett av många knep för att få en hemsida att ranka högt på sökmotorerna. Optimering av en hemsida är något man måste arbeta kontinuerligt med, det är lite som motion. Det är svårt att hålla sig vältränad utan att träna, eller hur? Det samma gäller med hemsidan, den ska ständigt uppdateras utefter sökmotorernas algoritmer men också vad besökarna vill se och läsa, inte minst då vi som besökare blir mer och mer kräsna – en optimerad hemsida är alltså A och O. 

När man optimerar en hemsida och det innehåll den har kallar man det för sökmotoroptimering och är en viktig del för bolagets digitala strategi. När man optimerar en hemsida ökar man chanserna för att synas organiskt på sökmotorerna, alltså utan att betala för marknadsföring. Optimeringen består av flera olika delar, vi tänkte dela med oss av några nedan.

Men först och främst: vad innebär det att synas organiskt, tänker du? Nedan visas de två olika alternativen som finns, köpt marknadsföring som visas överst (röd kan) eller att synas organiskt som visas underst (grön kant), där det sistnämnda är ett mer hållbart alternativ.

En bild som visar text

Automatiskt genererad beskrivning 

En bild som visar text

Automatiskt genererad beskrivning

1. Optimerade texter

Sökord, sökord, sökord. Här är det viktigt att du gjort din läxa. Vad söker dina potentiella besökare på? Vilka av dessa ord vill du synas på? Utifrån denna strategi kan du sätta upp strategier för hur du bör skriva dina texter och med vilka sökord. Utöver texterna du har på homepage och eventuella undersidor, är det viktigt att skapa kontinuerligt innehåll.

Ett tips är att försöka hitta sätt att särskilja dig från andra. På så vis är förhoppningen om att få återkommande besökare som känner att de faktiskt får någonting som de inte får någon annan stans.

Slutligen rekommenderar vi Yoast (https://yoast.com/) för dig som har en WordPress sida. Det är ett riktigt schysst verktyg som ger live-feedback på det du skriver och dessutom berättar för dig vad du bär förbättra optimerad text, både för besökaren men också för sökmotorerna.

2. Döp bilderna!

Vare sig det är bilder på homepage, de olika undersidorna eller kanske i nyhetsinlägg är det viktigt att du ger bilderna ett namn, låt alltså inte filnamnet förbli koden av siffror och bokstäver, utan förklara istället vad bilden faktiskt föreställer. Addera även alt-text och titel, och inkludera här gärna nyckelordet. Vet vi att det kan kännas lite bökigt om man inte tidigare arbetat strategiskt med optimering men vi garanterar att övning ger färdighet. Glöm inte att ju mer du arbetar med SEO, desto mer kommer sökmotorerna att tycka om dig.

3. Metatitlar och beskrivningar

Hur får du en besökare att klicka just på din hemsida? Jo, genom att ha lockande och klickvänliga metatitlar och beskrivningar. För varför ska de klicka sig in till just din hemsida när det finns så många att välja mellan?

Innan vi går vidare det bör vi fråga om du vet vad en metatitel är? Det är den lilla textrad som dyker upp när du googlar något, förslagsvis kan det se ut så här:

En bild som visar text

Automatiskt genererad beskrivning

Föreställ dig att du letar efter ett café, du googlar Café Göteborg och upp kommer bland annat detta resultat. Inte bara får du tips på Göteborgs bästa caféer, dessutom guidas du till att göra det bästa valet. Du blir nöjd av att läsa den korta metatiteln (texten i blått) och kanske även tillhörande beskrivning vilket gör att du klickar på länken.

Genom att skriva något som lockar en besökare ökar naturligtvis chanserna för ett faktiskt besök. För en optimal metatitel ska den innehålla ditt nyckelord (dessutom gärna i början av titeln), inte vara längre än 65 tecken (exklusive blanksteg) samt gärna innehålla aktuellt år. Ett exempel på detta kan vara: ”Så lyckas du nå dina mål 2021 – Vi optimerar din hemsida!”. Så innan du går vidare, varför inte fixa det direkt? Orkar du inte? Då finns vi på Svea Utveckling (https://sveautveckling.se/) och hjälper dig gärna!

4. Förbättra laddningstid

Visste du att omkring 40% av alla besökare till en hemsida lämnar inom 3 sekunder om den inte laddar klart. Hela 83% förväntar sig att en hemsida ska ladda på maximalt 3 sekunder. För att få besökaren att stanna och dessutom få besökaren att utföra det du vill på hemsidan behöver du ha en bra laddtid. Det tar dessutom inte slut där. Även sökmotorerna tar hänsyn till hemsidors laddtid när de rankar. Dålig laddtid = längre ned i sökresultatet = färre besökare.

Vill du kolla din laddtid? Kika in GTmetrix (https://gtmetrix.com/) för att kolla hur snabbt (eller långsamt) din hemsida laddar. Var resultatet inte som du önskat? Då kan du alltid ringa oss (https://sveautveckling.se/kontakt). Vi kan det där med laddtider.

5. Responsiv design

Fler och fler går från dator till surfplattor och mobiler när de surfar på nätet. Med andra ord är det viktigt att din hemsida fungerar såväl på dator, platta och mobil. Hur bra är mobilversionen av din hemsida? Det kan du ta reda på helt kostnadsfritt här (https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?hl=sv).

Har du frågor kring det du just läst? Eller kanske finns det något vi kan hjälpa dig med? Tveka inte att kontakta teamet på Svea Utveckling, för gedigen kompetens inom webbutveckling och optimering. Du hittar oss här (https://sveautveckling.se/).

For More Information Click Here

Go Back

Comment

Blog Search

Comments

There are currently no blog comments.